кадър: bTVПриключи реставрацията на големия лъв от Паметника на свободата на

...
кадър: bTVПриключи реставрацията на големия лъв от Паметника на свободата на
Коментари Харесай

Разкриха изумителна подробност за лъва на връх Шипка! Металът за него е имал смъртоносна цел

кадър: bTV

Приключи реставрацията на големия лъв от Паметника на свободата на старопланинския връх Шипка. Оказа се, че фигурата не е от бронз, а от месинг – от гилзи на патрони, описа bTV.

Ремонтът завърши по-бързо от предстоящото и на следващия ден той ще стане очевидец на честванията във връзка 142-ата годишнина от боевете за Шипченския проход. Комисия оцени качеството на ремонтните действия. Остава финалното заплащане, с цел да се завърши работата по лъва.
Ремонтът е без забележки, изясни Чавдар Ангелов, шеф на Национален парк-музей „ Шипка ”. Общата сума, която беше употребена за него, е към 55 000 лева
Човекът, сглобил фигурата е Христо Христов Гъдев. Той е участник във две войни - Междусъюзническата и Първата международна. Също по този начин е построил самичък първият Водноелектрическа централа в родния град Шипка, осъществил първите прожекции на нямо кино в локалното читалище.
Гъдев бил фамозен майстор - занаятчия ножар. 35-годишният тогава Христо Гъдев сложил лъва на Шипка с неговите служащи - десетина души. Задачата не била по никакъв начин лека. Статуята тежала 12 тона, а трябвало да е постоянна. Монтажът на лъва е траял към един месец, а майсторът дал гаранция " до живот ". 100 години по-късно при отварянето на фигурата на лъва металната структура вътре в нея е здрава и непокътната.

 



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР